
Mám tři definice toho, co je permakultura.
Když se mě zeptá někdo, kdo o permakultuře nikdy nic neslyšel a ani ekologie ho nijak zvlášť nebere, řeknu, že permakultura je EKOLOGICKÝ ŽIVOTNÍ STYL. Je to značně zjednodušená definice, ale pochopitelná. Člověk si za tím většinou představí třídění odpadu, nakupování bio nebo používání látkových tašek místo igelitek. Permakultura je sice mnohem víc, ale pro počáteční pochopení to stačí.
Když se mě zeptá člověk, který ekologii fandí a který si uvědomuje, že nás životní styl je dost destruktivní, řeknu, že permakultura je ZPŮSOB, JAK PĚSTOVAT POTRAVINY tak, abychom přírodu neničili, ale naopak jí pomáhali. Náš způsob produkce potravin ve velkém je hrozně destruktivní, ať už jde o pěstování plodin nebo chov zvířat. Je naprosto závislý na jednom zdroji a tím je ropa. Kvalita půdy se zhoršuje a bez chemických hnojiv bychom nic nevypěstovali. Většina lidí navíc žije v mylném přesvědčení, že to jinak nejde, že to je jediný způsob, jak se uživit.
Když se zeptá člověk motivovaný, odhodlaný dělat aktivně něco pro planetu, pak si zaslouží tu nejpřesnější definici: PERMAKULTURA JE DESIGNOVÝ SYSTÉM PRO TRVALOU UDRŽITELNOST, KTERÝ STOJÍ NA TŘECH PRINCIPECH: PÉČE O PŘÍRODU, PÉČE O ČLOVĚKA, FÉROVÉ SDÍLENÍ.
Pěstovat potraviny tak, abychom přírodu udržovali ve stejném nebo lepším stavu, je skvělá myšlenka, ale jak na to? Musíme mít nějaké nástroje, jak takový systém produkující jídlo vytvořit. A ty nástroje poskytuje právě permakultura.
Říká se, že středověké zemědělství bylo náročné na lidskou práci, průmyslové zemědělství je náročné na energii (z ropy) a permakulturní zemědělství je náročné na přemýšlení a design. Permakulturní designer začne tím, že pozemek pečlivě pozoruje, zapisuje, fotí, nahrává, hodně se ptá. Doporučuje se sledovat navrhované místo celý jeden rok tak, abychom obsáhli všechna roční období. Teprve pak navrhovat umístění trvalých prvků jako jsou stromy, cesty, ploty nebo jezírka. Důležitý je vztah jednotlivých prvků. Když třeba umístíte slepice vedle sadu, můžete je tam na podzim pustit a nechat je vysbírat hmyz včetně obaleče, který působí červivost jablek. Pergolu můžete nechat porůst vinnou révou, tím získáte žádoucí stín v létě, v zimě listí opadá, takže nestíní. Rostlina svými kořeny zpevní zem a navíc ještě můžete sbírat sladké hrozny. Podobných prospěšných vztahů může (a má) být na pozemku spousta, jen si musíme dopřát čas na to, abychom je odhalili a vytvořili.
Podobný přístup jako na zahradě – tedy dostatečně dlouho pozorovat a pak tvořit prospěšné vztahy – se dá použít při budování čehokoliv, třeba i pracovního týmu. Jen to trochu odporuje současnému ideálu akčního a rychlého pracanta. Pozorování vyžaduje čas a trpělivost.