Recepty z červené řepy

Červená řepa (Beta vulgaris)

Tuto potravinu všichni dobře známe, hlavně nakládanou v nálevu nebo jako stěžejní surovinu boršče. Je to nicméně velice univerzální surovina do kuchyně, jak do teplé, tak i studené. Je rozšířená prakticky po celém světě a za její rozšíření po Evropě můžeme vděčit starému Římu, který měl právě červenou řepu ve velké oblibě nejenom jako potravinu, ale zároveň jako lék.

V kuchyni můžeme řepu připravit jak syrovou, tak vařenou. Syrová je prý zdravější, s ohledem na účinné látky.

Salát z červené řepy

Nastrouháme červenou řepu a mrkev v podílu jedna k jedné a doplníme olivovým olejem, solí, pepřem a kapkou balzamikového octa. Necháme chvíli odležet a podáváme. Perfektně se hodí jako alternativa přílohy k masu, či pečené zelenině.

Smoothie

Řepa se výborně hodí do smoothie koktejlů, ale sama o sobě není chuťově příliš lákavá. Můžeme ji tedy kombinovat s libovolnou sladkou složkou, jako je například jablko. Optimální by jistě bylo smoothie s minimem cukru, takže se část jablek dá nahradit mrkví.

Vymačkaná šťáva

Narozdíl od smoothie je čistá řepná šťáva vyloženě sladká, řepa totiž obsahuje dostatek sacharidů.

Doporučuje se jako prevence proti rakovině 1-2x týdně jedna sklenka.

Při rekonvalescenci až 3 menší sklenky denně.

Dá se výborně míchat s jinými šťávami, třeba s trochou šťávy ze syrového zelí. Taková výživná vitamínová bomba 🙂

Pečená řepa

Řepu můžeme oloupat, osolit a opepřit a okyselit ( v mém případě vinný ocet ), zabalit do alobalu a nechat v troubě při 120-140°C klidně 2-3 hodiny péct. Po rozbalení se dá jíst prakticky samotná, ale dá se úspěšně nakrájet do salátu, nebo použít jako přílohu.

Takto připravená řepa se dá ovšem použít i do polévek, protože díky pečení neztratí barvu a v polévce se prakticky jen ohřeje.

Kdo má rád krémové polévky, může upečenou řepu rozmixovat s trochou vývaru a osmažené cibule a dochutit kapkou smetany.

Červené karí z řepy

Budeme potřebovat červenou řepu, cibuli, pasírovaná rajčata a koření.

Cibuli důkladně orestujeme, měla by se zbarvit více do hněda, jako na guláš.

Přidáme koření (garam masala, kurkuma, pepř, sůl, zázvor) a zalijeme rajčaty. Přidáme nakrájenou řepu a necháme pomalu péct v troubě.

Perfektně se dá jíst s rýží nebo čirokem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *