Být v přírodě a neškodit

Koronovirus nás uvěznil doma, nemůžeme mezi lidi, takže logicky půjdeme kam? Do přírody. Dobrý nápad pro nás, méně už možná pro tu přírodu. I když se snažíme chovat ohleduplně, tak jakmile nás na určitém místě bude moc, narušíme to prostředí, které tam je. Je děsivé vyrazit na nějaké přírodně zajímavé místo a potkat tam davy lidí.

Jsou ale možnosti, jak si užít pobyt v přírodě a ještě něco užitečného a smysluplného udělat. Spousta organizací po celé České republice nabízí možnost jednodenních, víkendových nebo i delších dobrovolnických pobytů.

Při těchto akcích se spojuje majitel/správce nějakého zajímavého místa, kde je práce nad hlavu, a dobrovolníci, kteří chtějí v partě fajn lidí udělat něco smysluplného a třeba se i něco naučit.

Říkáte si, proč by vlastně někdo měl chtít někam jet a zadarmo tam pracovat? Třeba proto, že tím přispěje k nějaké dobré věci. Když slýcháme z médiíí o všech těch škodách na životním prostředí a o změně klimatu, jedna z reakcí může být, že se pokusím někde pomoct. Třeba jen maličkostí – pomůžu třeba při budování jezírka nebo sázení stromů. V partě lidí to jde od ruky a není to nuda. Něco se přitom naučím. Poznám nové místo. A potkám nové lidi. To je dostatečně velká odměna, o tom svědčí fakt, že se tyto akce dějí a hodně lidí na ně jezdí.

Pozvat lidi, nabídnout jim jídlo a pohodu výměnou za práci není až tak složité, nicméně pokud byste chtěli návod, tak ho najdete např. tady: https://www.permakulturacs.cz/article/75/jak-pripravit-setkani-typu-5p. Svou akci můžete propagovat mimo jiné i na facebookové stránce Permakulturní pozvánky.

Samozřejmě už existuje spousta organizací a spolků, které se u nás podobnými aktivitami zabývají:

  • Tamjdem pořádá hlavně víkendové akce.
  • INEX je organizace, která zprostředkovává workcampy – dvou až třítýdenní dobrovolnické pracovní pobyty u nás i v zahraničí. Databázi workcampů najdete na jejich webu.
  • Wwoof – dobrovolníci na farmách – je celosvětový systém, který spojuje na jedné straně farmáře i nekomerční projekty, na druhé straně dobrovolníky. Přístup do databáze je zpoplatněný, ale jsou to dobře investované peníze.

Také vás napadl termín AGROTURISTIKA? To znamená trávení dovolené někde na venkovské usedlosti, kdy si za ubytování a případné služby zaplatíte a nemusíte si je odpracovat. Není to to pravé dobrovolničení, ale i tak to je fajn, protože svými penězi podpoříte nějakého farmáře nebo sedláka. Zvlášť pokud realisticky zhodnotíte svoje znalosti a dovednosti a víte, že jsme v tomto oboru naprosto neznalí, tak to je to možná ten nejlepší způsob, jak podpořit.Jeden takový pobyt jsem absolvovala. Bylo to farmě s kravami, mohli jsme je pozorovat zblízka a koupit si jejich mléko. Zvlášť pro děti to může být úžasná zkušenost a nám dospělým to připomene, jak komplikované a pracné je produkovat potraviny, na což zapomínáme, když si snadno a poměrně levně vybíráme jídlo z té obrovské nabídky v supermarketech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *