
Vyzkoušela jsem bramborové těsto, které neobsahuje vajíčka, je tedy veganské. Dělám z něj nočky jako přílohu, ale šly by i normální nebo plněné knedlíky. Vyzkoušela jsem kousek těsta opéct na suché pánci jako placku a bylo to taky dobré. Výhoda je, že i když je to veganský recept, jsou to vlastně normální bramborové knedlíky nebo noky, se kterými žádný masojídek nebude mít problém.
Suroviny asi tak na tři porce:
1 kg brambor
přibližně půl kila krupičky nebo hrubé mouky
sůl
čtvrt kila cibule
olej na osmažení cibulky
Brambory jsem uvařila ve slupce a když trochu vychladnou, tak je oloupu a nastrouchám najemno. Hodně osolím a s moukou nebo krupičkou hnětu těsto. Mezitím hrnci přivedu k varu vodu se solí (jednu až dvě lžíčky soli na velký hrnec). Z těsta vyválím tlustý váleček a ten pak nakrájím na špalíky. Nebo je můžu i vytvarovat v ruce. Vařím tak dlouho, dokud nejsou uvnitř hotové, většinou průběžně ochutnávám. Může to trvat 10 až 20 minut, nemám to přesně změřené.
Noky vylovím z horké vody a podávám se osmaženou cibulkou. Ještě lepší by bylo, kdyby k nim přidala špenát nebo zelí.
Zkusila jsem spočítat cenu a překvapilo mě, jak levné jídlo to je. Ceny jsou z ledna 2021. Brambory 12,50 Kč za kilo, krupička 12,90 za půl kila, 3,50 za čtvrt kila cibule. Sůl a olej jsem nepočítala. Jedna porce vychází na méně než deset korun! To je slušný.