Světový den včel 20. května


Photo by Jason Leung on Unsplash

Určitě se mnou budete souhlasit v tom, že včely jsou mimořádné důležité a že bez nich by naše existence byla zcela jiná, nebo možná bychom ani nepřežili. Světový den včel se slaví každý rok 20. května a to od roku 2018, to tedy není moc dlouho. S tímto nápadem prý přišli Slovinci, jak se píše v zajímavém článku na webu vcelarisobe.cz.

Já včely mám, moje zkušenosti jsou sice zatím dost malé, zvlášť v porovnání s mým učitelem, který včelaří 50 let! Ráda bych chovala včely maximálně přirozeně a třeba i bez chemie, ale to se mi v současné době nezdá reálné. Včelstvo není izolované od svého okolí, takže nechat je potýkat se např. s nemocemi a doufat, že si vytvoří imunitu, je dost iluze a navíc tento přístup může ohrožovat i včelstva okolních včelařů. Takže se bez velkého nadšení podřizuju nutnosti léčit včely.

Moje včely jsou umístěné na komunitní zahradě v nepříliš velkém městě. Zpočátku jsem měla obavy, jestli to někomu nebude vadit, ale žádné velké námitky se nekonaly. Okolo úlů je v oploceném prostoru, několik metrů až desítek metrů od míst, kde se pohybují lidé.

Poblíž mých včelstev je spousta rozmanitých keřů, stromů a bylin, což by mělo včelám zajistit, že stále něco pokvete a že stále budou mít, co nosit do úlu.

Pokud umíte anglicky, tak si o svwtovém dni včel můžete přečíst zde: http://www.fao.org/world-bee-day/en/

https://www.worldbeeday.org/en/


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *