
Vanilka je fermentovaný plod tropické rostliny vanilkovník plocholistý (Vanilla planifolia). U nás ve volné přírodě nemá šanci přežít, ale jako pokojovku ji pěstovat můžete. Vanilovník patří mezi orchideje a je vzácné, že produkuje něco jedlého, ostatní orchideje jsou užitečné jen svou krásou.Pochází z jižního Mexika a využívali jí už místní Indiáni. Dlouho byla schopná plodit jen ve své domovině, protože potřebuje k opylení včely rodu Melipona, což je mirumilovná včelka, která také shromažďuje med a ten se považuje za léčivý. V roce 1841 bylo objeveno umělé opylování vanilkových květů a pěstování se tak mohlo rozšířit do zbytku světa. Nejvíce vanilky dnes pochází z Madagaskaru.
Vanilka je liána, potřebuje tedy nějakou oporu nebo můžeme zkusit pěstovat ji jako převislou rostlinu. Je to orchidej, takže se hodí substrát a hnojivo na orchideje. Původně roste ve vlhkém pralese, potřebuje tedy rozptýlené světlo (žádné přímé slunce) a ocení, když ji v suchém bytě budete občas rosit. Má ráda teploty 20-25°C. Pod 15°C už jí vadí.
Kvete po třech letech růstu, tvoří žlutavé až zelenavé květy, které je potřeba ručně opylit. Když se zadaří, vyrostou na rostlině tobolky dlouhé 15-30 cm. Sklízí se v době, kdy jim začnou žloutnout špičky, což může klidně trvat i devět měsíců. Abychom získali ty tmavé voňavé lusky, které známe z obchodů, tak bychom je museli ještě fermentovat.
Odkazy:
Množení vanilky z řízků – anglicky: https://www.youtube.com/watch?v=Qz4qeLSyGgg