
Na nákup osiva se dá vyrazit i do supermarketu, nabídka tam může být srovnatelná s běžným zahradnictvím. Na stojanu tam objevíte desítky balíčků, z čehož na vás asi padne rozhodovací paralýza, protože nebudete vědět, co z toho vybrat 🙂 . Semena se prodávají hlavně na jaře, po zbytek roku je v supermarketech nejspíš nenajdete a v zahradnictví jen omezený výběr.
Jaké informace najdete na balení semen?
Určitě tam bude český a latinský název rostliny, název odrůdy, její obrázek. Pak také instrukce k pěstování a to jak popsané textem, tak i znázorněné na malých čtvercových piktogramech. První informace, která vás zajímá, je doba setí. Některé zeleniny můžete vysít už brzo na jaře, protože jim chlad nevadí. Jiné se dávají až v květnu, když už se nemusíme bát mrazivých nocí. Některé zeleniny předpěstováváme, takže se vysejí v únoru až dubnu do nádob uvnitř v bytě. V květnu je pak můžeme umístit trvale ven – na balkón, terasu nebo parapet.
Vegetační doba je doba od výsevu ke sklizni, tedy jak dlouho si počkáme, než budeme mít z rostliny užitek. U listových zelenin a ředkviček to může být 4-6 týdnů, u rajčat, paprik nebo košťálovin klidně i 6-9 měsíců.
Důležitá informace se týká použitelnosti semen. Ano, i semínka mají svoji dobu použitelnosti. Pokud máte „stará“ semínka, tak je samozřejmě použít můžete, nikdo vám sice nezaručí klíčivost, ale pokud máte dost místa na pěstování, tak proč je nezkusit?
Moření je další operace, kterou osivářské firmy se semeny provádějí. Cílem je ochránit rostliny při vzcházení proti nemocem nebo škůdcům. Informace o moření bývá také uvedena na obalu.
Osivo si můžete namořit i sami např. v silném nálevu z heřmánku nebo jiných léčivých bylin. Po namoření je třeba semena vysít, nenechat je vyschnout. O účinnosti takového domácího moření nemůžu nic říct, nevyzkoušela jsem je.
Máčení nebo překličování semen – dokonce i v čisté vodě – je dobrý způsob, jak urychlit klíčení. Můžete ho zkusit např. u hrachu nebo pomalu klíčíčích semen, jako je mrkev. Vpodstatě jde o to nejdřív semena namočit na pár hodin, pak je nechat ve vlhku, dokud se neobjeví náznak kořínků. A pak je vysít do hlíny. Výhoda je v tom, že nevyschnou v té počáteční fázi, kdy jsou na nedostatek vláhy obzvlášť citlivá.
Počet semen v jednom balení je další informace, kterou na obalu najdete. Může se docela lišit, od desítek u hrachu a fazolí po tisícovku u mrkve nebo salátu. U některých vzácnějších semínek se může stát, že jich bude jen 7, 15 nebo takové podobné malé číslo.
Co když je za názvem odrůdy napsáno F1? Znamená to, že se jedná o hybridní odrůdu, která sie může mít velmi dobré vlastnosti, ale nehodí se pro sběr semen, protože v další generaci už si ty kvality zachovat nemusí. NENÍ to genetická manipulace. Pokud vám nejde o semenaření, ale chcete si jen vypěstovat něco dobrého k jídlu, osivu F1 se vyhýbat nemusíte.
Pokud hledáte nějaké speciality, můžete zkusit internetové obchody.
Permasemínka – nabízí osivo vyzkoušené v českých poměrech. A také výhradně nehybridní (tedy žádné F1), a to i třeba u okurek, kde se v běžných obchodech s nehybridními odrůdami nesetkáte.
Ekodomov – prodávají semena na klíčení, ale hodí se i na mikrozeleninu.h
Sonnentor dodává hlavně semínka ke klíčení, ale nic vám nebrání nechat je dopěstovat je do větší velikosti.
Zahradnictví Kruh – má kamennou prodejnu i eshop, nabízí osivo i sazenice. V jejich eshopu mě zaujalo toto:
Vytrvalá naťová cibule, podobnou už několik let úspěšně pěstuju na balkóně, kde zůstává i v zimě: https://www.zahradnictvikruh.cz/cibule-sibirska-poschodova-ean0045-skup07.php
Sadba hub: https://www.zahradnictvikruh.cz/houby-sadba-hub-katskup28.php

Další díly seriálu Bytový zahradník: