
Photo by Brooke Lark on Unsplash
Bylinkové čaje se dají koupit všude možně, ale proč? Je jednoduché nasušit si svůj vlastní a dávat ho do bavlněných pytlíčků/váčků, které snadno vyperete a vyžehlíte.
Vlastnoručně nasbíraný a usušený bylinkový čaj, nejlépe z vlastní zahrádky, to je nejen skvělé na chuť, ale taky je to ten nejekologičtější způsob, jak si svůj horký nápoj dopřát. A také nejlevnější. Zkuste se někdy podívat na balení bylinkového čaje a spočítejte si, kolik vás to vlastně stojí. Nejspíš to bude víc než 1 000 Kč za kilogram bylin. Navíc jsou tu ekologické důsledky spojené s balením a distribucí.
Kolik bylin vlastně za rok spotřebuju? Kdybych do jednoho šálku dala 2,5 gramů bylin (v kupovaných sáčcích jich bývá i méně) a pila dva šálky bylinkového čaje denně, je to cca 1,8 kilogramu ročně. Čerstvých bylin je to samozřejmě několikanásobě víc. Ale i tak se to dá zvládnout, že? A možná nasbírat i víc, než potřebuju, protože vlasntoruční bylinkový čaj je i krásný dárek.
Suším bylinky zahradní i nasbírané v přírodě a ukládám je pak do uzavíratelných sklenic. A jaké jsou ty moje oblíbené:
– meduňka – krásně voní, dobře chutná a taky se po ní dobře spí. Je vytrvalá, velmi snadno se pěstuje, možná až moc snadno, ráda se šíří po zahradě. V květináči na balkóně by se jí určitě taky dařilo.
– máta – nádherně voní, dávám si ji v létě, protože ochlazuje. Na zahradě se chová dost arogantně, rozlézá se všude kolem.
– šalvěj – skvělá na bolení v krku. Někdy ji míchám s hřebíčkem, ten má mírně znecitlivující účinky, což se na bolavý krk docela hodí. Je to vytrvalá bylina se zajímavě našedlými listy, sluší jí to i v okrasných záhonech.
– květ měsíčku – chutná mi, i když nemá nijak výraznou chuť. Je to jednoletá bylinka, která se hodně vysemeňuje. Okvětní lístky se dají použít jako barevný akcent do jídla.
– heřmánek – roste ve volné přírodě, ale dá se i pěstovat. Je to jednoletá bylinka se schopností sama se vysévat. Tam, kde jste letos měli heřmánek, se docela určitě objeví i příští rok.
– listí jahodníku, maliníku nebo ostružiníku – sbírá se ve volné přírodě. Listy se dají fermentovat, pak je chuť intenzivnější.
– kopřiva – čaj z ní je určitě velmi zdravý, navíc rozdrcenou sušenou kopřivou můžeme ozdobit polévku nebo jiné jídlo.