
Photo by Laura Lefurgey-Smith on Unsplash
Kdybych měla doporučit něco rychlého pro začátečníka, byly by to listové zeleniny nebo obecně cokoliv, kde se konzumují listy. Většinou to rychle vyroste, je to čerstvé, sklízíte až těsně před použitím. A i malé množství zeleného dokáže výrazně pozvednout požitek z jídla. Vezměte si, co udělá s obyčejnými vařenými bramborami, když je posypete trochou pažitky. Zelené listí můžete nabídnout i domácím zvířátkům. Morče, křeček nebo želva si na něm možná pochutnají velmi rádi. A vás to vyjde levněji než skleníkový salát koupený v supermarketu.
Postup je velmi jednoduchý, zeminu dáte do nádoby, na povrch rozprostřete semena a jemně zasypete zeminou. Vrstva zeminy nad semeny by měla být cca pětinásobek velikosti semen. Umístíme na světlé místo. Nesmí to vyschnout, takže určitě ne přímo na topení. Možná bude vhodné tuhle pidizahrádku zakrýt něčím průhledným, aby tak rychle nevysychala. K zalévání je dobré použít nějakou rozprašovací láhev, abychom semínka ze země nevyplavili. Hnojení není potřeba, rostlinky si zpočátku vystačí s tím, co mají v půdě.
Zelené listí také poměrně rychle roste, takže i z malé plochy třeba na parapetě můžete získat poměrně dost zeleniny, navíc i velmi levně.
Udělala jsem pokus s brokolicí, z jedné lžičky semen jsem během dvou týdnů měla cca 12 cm vysoké rostlinky, které jsem ostříhala a smíchala s vařenými bramborami. Bylo jich více než stonásobek hmotnosti semen, takže i když jsem použila bioosivo, cena toho chutného zeleného listí byla cca 10 Kč za kilogram.
Zajímalo mě taky, kolik se vlastně dá vypěstovat mikrozeleniny na malé ploše. Zkusila jsem vysít cca 4 gramy semen na plochu 20×20 cm. Pokud bych z té plochy získala stokrát větší množství jídla za 14 dní (což je reálné), tak potenciál té pidiplochy je 10 kilo za rok! Při přepočtu na 1 m2 je to 250 kg. Představte si, pokud máte na okenních parapetech plochu 1 m2, tak jste schopni tam vypěstovat tak obrovské množství zeleniny! (Doufám, že jsem při tom počítání někde neudělala chybu, vypadá to až neuvěřitelně optimisticky).
Takovou bytovou zahrádku musíte opečovávat, proto je dobré umístit ji někam, kde ji snadno zkontrolujete. Třeba do kuchyně, kde ji nezapomenete zalévat a taky to nemáte daleko, když chcete kousek zeleného do jídla.
Potřebujete také zdroj osiva. V obchodech sice koupíte sáčky se semeny, ale je jich tam málo a vyjdou draho. Navíc bývají namořená (tedy ošetřená nějakou chemikálií), což ve svém jídle určitě nechcete. O nakupování osiva jsem tady na webu napsala celý článek, tak vás na něj odkážu.
http://článek o nakupování semen.
Kdybyste k tomuto tématu hledali něco více na internetu, pak hledejte název mikrogreens, pod kterým se tento způsob pěstování vyskytuje i na českém internetu.
Další díly seriálu Bytový zahradník: