
Pampelišku zná každý, ale málokdo ví, jak moc je užitečná.
Je vytrvalá, snadno se množí a roste úplně všude.
Listy jsou nahořklé, ale v malém množství se dají použít do jídla. Jsou jednou z prvních divokých zelenin, kterou můžete na jaře najít. Pokud si na nich chcete pochutnat trochu víc, můžete je vybělit, tedy zakrýt tak, aby k nim nemohlo světlo. Po pár týdnech zbělají a zkřehnou.
Vajíčkový salát s pampeliškovými listy
Vařená vajíčka nakrájíme na kousky. Přidáme nadrobno nakrájené listy pampelišky. Osolíme, opepříme a zalijeme zálivkou z oleje, česneku a plnotučné hořčice. Určitě nic nezkazíte, pokud přidáte nějakou zeleninu, např. rajče na kousky.
Ty krásné žluté květy se používají na výrobu sirupu zvaného pampeliškový med. Od pravého včelího medu se pochopitelně složením liší, ale chutná taky skvěle. Navíc můžete experimentovat a zkusit přidat nějaké koření, skořici, hřebíček nebo pomerančovou šťávu.
Pampeliškový sirup
200 květů
litr vody
jeden bio citron
1 kg cukru
Květy necháme chvíli na rovné ploše, aby mohli utéct všichni broučci. Pak dáme do vody, přidáme citron na kolečka a povaříme cca 15 minut. Pak necháme stát do druhého dne.
Druhý den přecedíme, přidáme cukr a vaříme 1,5-2 hodiny, dokud sirup nezačne houstnout a táhnout se. Naplníme do skleniček.
Kořeny pampelišky jsou dlouhé a hluboké, díky tomu je rostlina schopna čerpat vodu a živiny z hlubších vrstev půdy. V minulosti se používaly k přípravě kávového nápoje. Omytý kořen se nakrájí a opraží na suché pánvi. Pak rozdrtíme a připravujeme podobně jako běžnou kávu. Na rozdíl od ní ale nemá kofein.