
Je radost, když to na zahradě roste, ale občas je té radosti až moc a my pak řešíme, co s tou hromadou zeleniny a jak ji využít nebo uchovat na později. Nabízím pár nápadů, které se osvědčily mně.
Rozmixovat a vypít. Fresh nebo smoothie, prostě rozmixované ovoce, to je výborný letní nápoj. Občas se do něj dá schovat i trochu zeleniny. Cuketa, okurka, špenát, avokádo. Všimli jste si, že vypít je mnohem rychlejší než sníst? Možná je ideální způsob, jak zvýšit spotřebu zeleniny a samozřejmě si i pochutnat. Nakonec španělské gaspacho je výborná studená zeleninová polévka, která je v horku příjemnější, než teplé jídlo. Francouzi znají studenou pórkovou polévku vychyssoise a Poláci mají chlodnik z červené řepy, okurky a jogurtu. V zimě zase úžasně zahřeje krémová polévka, do které se dá také využít spousta zeleniny a to i té unavené, která delším skladováním trochu ztratila na kráse.
Schovat do buchty. Cuketa nebo řepa se dají snadno zapracovat do těsta, které díky nim zvláční. Cuketu dávám do litého koláče s jablky inspirovaného bublaninou. Řepa se hodí do tmavých čokoládových těst. A mrkvový koláč určitě znáte, občas se dá objevit už i v českých cukrárnách.
Upéct a zmrazit. Mrkev, řepu, cibuli, petržel nebo celer dám do pekáčku nebo na plech a dám péct na 170 stupňů, dokud není měkká, což je cca jedna hodina. Pak nakrájím na kousky a nandám ve směsi do plastových krabiček. Používám malé krabičky, na jednu porci jídla mi pak stačí jedna krabička. Hodí se do krémové polévky nebo indického dhalu (skvělé dušené jídlo z luštěnin a zeleniny servírované s rýží nebo plackami).
Naložit na kyselo jako okurky. Do malých skleniček navrstvíte zeleninu – to, co zrovna máte. Zalijete stejným nálevem, který se používá na okurky. Je v něm ocet a voda v poměru 1:3, sůk, pepř a koření. Zavřete a zavaříte klasicky jako okurky. Malé skleničky se mi osvědčily proto, že pak je to jedna porce pro jednoho člověka, každý si vybere svou směs a v ledničce se nehromadí velké zpola snědené sklenice.
Fermentovat jako kysané zelí. Stejně jako zelí je možné fermentovat i jiné druhy zeleniny a to jak samotné, tak i ve směsi. Postup je jednoduchý: nastrouhat na jemno, hodně osolit, nechat pustit tekutinu, napěchovat do skleniček.
Fermentovat v nálevu. Známe to jako okurky rychlokvašky, ale možnosti jsou nekonečné. Co třeba takový květák s kurkumou nebo nakládaná hlíva?Nasušit. Jakékoliv zelené listí se dá usušit, takže nejen bylinky, ale třeba i špenát nebo dokonce i kapustové listy. Takovou zelenou směs pak využijete do zelené krémové polévky nebo indického dhalu. Usušit se dá i mrkev, celer a petržel, ze kterých připravíte výbornou směs do polévek a omáček. Cibule jde také, ale dost přitom „voní“.