
Kompostování je úžasný proces, kdy se hromada biomateriálu promění v krásnou úrodnou půdu. Není to nijak složité, přírodní děje v tomto případě fungují dost spolehlivě. Skutečně stačí vršit veškerý biologicky rozložitelný odpad na jedno místo a počkat rok, dva nebo i víc, pokud máte něco obtížně rozložitelného, jako je třeba dřevo.
Taková kompostovací hromada sice funguje, ale zabírá dost místa a není žádnou ozdobou zahrady. Zahrádkáři často místo na kompost ohradí a třeba i přikryjou zeshora, aby nevysychal. Nebo si rovnou koupí plastový kompostér, což taky není zrovna nádhera, ale funguje a vejde se i na malou zahrádku.
Co ale v bytě?
Existují vermikompostéry, ve kterých se bioodpadem z kuchyně krmí kalifornské žížaly. Takový kompostér dokáže zpracovat bioodpad z průměrné domácnosti a přeměnit jej na skvělé hnojivo. Žížaly jsou ale stále živí tvorové a je třeba o ně trochu pečovat – aby měly dostatek krmení, přiměřeně vlhko, ani horko, ani zimu.
Pokud se vám nechce starat se o žížaly, můžete zkusit bokashi kompost. Je to uzavřená nádoba, ve které se shromažďuje bioodpad a prosypává se speciálními mikroorganismy. Ty ten materiál „natráví“, což jim trvá jen pár týdnů a vy ho pak můžete zahrabat do země, kde se proces rozkladu dokončí. Je k tomu potřeba koupit si (na internetu) směs bokashi mikroorganismů.
Když nemáte možnost nebo chuť kompostovat, vždycky ještě můžete využít popelnic a kontejnerů na bioodpad, které by měly být ve všech českých obcích. Shromážděný materiál se pak sváží do kompostáren a kompostuje se ve velkém. Jestli chcete něco udělat pro planetu, tak třídění bioodpadu a jeho kompostování je jedním z nejjednodušších způsobů. Bioodpad v komunálním odpadu škodí. Pokud se dostane na skládku, tak se rozkládá za vzniku skleníkového plynu metanu. Pokud se dostane do spalovny, tak tam zase vadí vysoký obsah vody. Pokud se ale bioodpad správně zkompostuje, stane se z něj cenné hnojivo.
Na téma kompostování by se dalo mluvit hodiny. Pokud vás to zajímá, přihlašte se na můj online nebo videokurz na naucmese.cz.