
Dneska, 10.února se slaví světový den luštěnin.
Luštěniny, tedy fazole, hrách, čočka nebo cizrna, jsou pro mě potraviny levné a zdravé, ale taky neprávem opomíjené. Pokud se z jakýchkoliv důvodů rozhodnete omezovat maso a další živočišné produkty, pak luštěniny jsou právě těmi potravinami, které vám doplní jídelníček o ty správné bílkoviny. Navíc maso, vejce nebo nléčné výrobky obsahují dost tuku, které je v luštěninách minimum, takže pokud si hlídáte váhu, bude to s luštěninami o trochu jednodušší.
V naší současné české kuchyni se moc nevyskytují, známe tak možná hrachovou kaši, která se ale velké oblibě netěší, nebo čočku nakyselo s párkem. Jedna známá písnička ale říká: Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den. Ze stravovacího hlediska je v té písni velké moudro: luštěnina v kombinaci s obilovinou má lepší složení bílkovin, je snazší tak získat všech dvacet aminokyselin, které slouží ke stavbě bílkovin a naše tělo si je neumí vyrobit. Hrách se snadno pěstuje a také se po sklizni snadno a bez nějakých stromů nebo složité mechanizace vyloupe z lusků (na rozdíl třeba od obilovin, které je potřeba zbavit pluch). Kroupy jsou zrna ječmene, prodávají se i dnes a vařit je celé, je jednodušší, než je mlít a používat pak třeba mouku. Vypadá to, že naši předkové věděli, co dělají.
Z ekologického hlediska jsou luštěniny (a rostlinná strava obecně) výhodnější, protože vyžaduje mnohem menší plochu. Zemědělské plochy na zeměkouli není nekonečné množství, takže při stoupajícím počtu obyvatel dává smysl orientovat se víc na rostlinnou stravu.
Dalším argumentem může být cena, která je oproti masu několikrát nižší.
Pokud vám jde a nějakou míru soběstačnosti, tedy vlastní pěstování jídla, pak luštěniny mohou být jednodušší volbou než chov zvířat na maso. Luštěniny mají navíc jednu skvělou vlastnost: obohacují půdu dusíkem a tím ji zlepšují.
Kombinace luštěniny a rýže nebo placky (+ koření a zelenina) je základem mnoha indických jídel. Fazole a rýže jsou zase typické pro kostarickou národní kuchyni.
Takže nejen u nás se smysluplně kombinovala luštěnina a obilovina.
Proč už dnes luštěniny jíme tak málo? Většina lidí si dává s chutí maso, takže jim bílkoviny neschází. Když vidím jídelní lístky různých restaurací, tak je vidět, že lidi prostě chtějí hlavně maso. Občas narazím na nějaké nemasové jídlo, často je jeho základem sýr. Veganské jídlo je v běžné restauraci naprostou výjimkou.
Luštěniny nejen že už ani moc neumíme připravit, ale taky mají nepříjemné účinky, můžou způsobovat nadýmání a prdíme po nich. Zejména když je nejíme pravidelně. Když je budete jíst aspoň v malém množství denně, tak si na ně vaše zažívání zvykne, ve střevech se namnoží ty správné mikroorganismy a tenhle nepříjemný efekt se zmírní. POmáhají i bylinky a koření, se kterým se luštěniny vaří.
Více informací o mezinárodním dni luštěniny najdete např. tady:
https://www.enviweb.cz/121990
https://www.un.org/en/observances/world-pulses-day