
Crumble (čte se krambl) je ovocný koláč, původem z Anglie, který prý vznikl za 2. světové války, kdy byl nedostatek surovin na těsto. Proto tam žádné těsto není. Jen pořádná vrstva ovoce a navrch drobenka, stejná, jakou známe z našeho švestkového koláče. Když tam není těsto, tak to nebude moc držet tvar, takže se crumble musí jíst lžičkou. Když ho naberete na talíř, tak vlastně nevypadá nic moc. Pokud chcete, aby vypadal reprezentativně, tak je lepší udělat ho do malých mističek, pro každého jedlíka jednu.
Jak na to? Vezmeme vyšší pekáček a navrstvíme do něj ovoce. Není potřeba nijak vymazávat ani vysypávat strouhankou, šťavnaté ovoce se nepřipeče. Jaké ovoce? Prakticky cokoliv, čeho máte zrovna hodně. A klidně smíchejte různé druhy. Dělala jsem jablečno-rozinkový, ale také jablka s malinami nebo jablka s rebarborou a kandovaným zázvorem. Ovoce nemusí být ve špičkové kondici, využijete svraskalá jablíčka, ovoce z mrazáku i ovoce, které je příliš kyselé. Jediné omezení jsou pro mě pecky, takže třešně, višně nebo švestky bych předem vypeckovala.
Navrch se nasype drobenka neboli žmolenka neboli posypka. Ta se dělá z cukru, tuku a mouky v poměru 1:1:2. Je to prakticky totéž, co se dává na švestkový koláč.
Mouku používám hrubou (polohrubá nebo hladká prý je taky vhodná, ale to vyzkoušené nemám). Funguje to i s rýžovou moukou, pokud hledáte bezlepkovou variantu. A drcené ovesné vločky jsem taky zkusila. Dává se jí dvakrát tolik, co cukru nebo tuku.
Cukr může být jak krystal, tak moučka, je ho cca jedna čtvrtina množství.
Tuku je stejně jako cukru. U nás doma se používalo máslo, ale jde to i s olejem.
Nasypu do misky cukr a mouku (dvakrát tolik mouky než cukru. Pak přidám tuk a mnu prsty tak, aby vznikla hmota trochu sypká, trochu lepivá. Nasypu do pekáčku na vrstvu ovoce.
Pečeme v troubě na 170°C, dokud není ovoce horké a drobenka do zlatova.
Jak vidíte, recept je to jednoduchý a dává spoustu prostoru ke kreativitě.
Do drobenky můžete místo části mouky dát drcené ořechy nebo mandlovou mouku. Ochutit můžete skořicí, kakaem, citrónovou kůrou nebo vanilkou.
I do ovoce můžete přidat nějaké koření nebo ovoce sušené a kandované. Nezkoušela jsem ho pokapat rumem nebo griotkou, ale taky je to možnost, že?
Hotový crumble se dá ještě vylepšit kopečkem zmrzliny nebo dávkou šlehačky.
Šlo by to i naslano se zeleninou? Jasně, že šlo. Dospod zeleninu, navrch „drobenku“ ze strouhanky, tuku a strouhaného sýra a máte jídlo, kam se schová opravdu hodně zeleniny. Dělala jsem slaný crumble z osmažené cibule a rajčat s trochou červené čočky a byl výborný.